Hjertestans
Hjertestans er en tilstand hvor det er opphørt sirkulasjon i blodet. Det kan være at hjertet har sluttet å slå eller har redusert pumpefunksjon. Dette kan også skyldes tilstander utenfor hjertet som stort blodtap.
I Norge er det ca. 2500 som får hjertestans utenfor sykehus. Uten effektive tiltak vil personen med hjertestans dø. Derfor er det viktig å utføre HLR (hjerte- og lungeredning) umiddelbart. Det beste en person kan gjøre er å ringe 1-1-3 og starte gjenopplivning.
Å kunne livreddende førstehjelp burde være en allmennkunnskap. Du vil mest sannsynlig ta i bruk HLR flere ganger i livet ditt. Derfor er det viktig å være sikker på hvordan du utfører dette på riktig måte og regelmessig repetere den viktigste informasjonen. Det beste er å øve på dukker via praktiske kurs, men nettkurs er også en bra måte å bli innført på.
Det kan være lett å glemme hvordan man skal gjøre noe i en nødsituasjon. Det kan være lurt å huske på førstehjelpsskjeden:
- Tidlig oppdage fare - for å unngå unødvendig skade
- Tidlig melding til 1-1-3 - for tidlig hjelp og veiledning
- Tidlig førstehjelp - for å hindre forverring skade
- Tidlig ambulanse - for å få kvalifisert hjelpe
Så lenge du er proaktiv og ringer etter hjelp så fort du oppdager fare, så vil de på telefonen guide deg gjennom hva du skal gjøre. I en situasjon hvor du har tilgang til en hjertestarter, så vil den også gi deg steg-for-steg instruksjoner. En hjertestarter kan også være med på å redde liv i de tilfeller HLR ikke er nok og ambulansepersonell ikke er til stede ennå. Det er viktig å være trygg på hvordan man bruker en. Du vil lese mer om hjertestartere senere i kurset.